Etusivu / Front page Ylos / Up Norja Ruotsi Tanska Islanti

ISLANTI


Geysirin purkaus

Islanti oli yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista matkakohteistani toistaiseksi. Luonnoltaan se on alueen kokoon nähden suunnattoman monipuolinen ja luonnonihmeitä löytyy ihmeteltäväksi lukuisiksi päiviksi.

Me vietimme saarella kuusi päivää. Reissasimme yli 2000 kilometriä ja näimme yli 20 ihmeellistä paikkaa. Tämä ei tuntunut millään muotoa rasittavalta, päinvastoin.

Islanti on paikka, mikä vaatii hieman seikkailuhenkeä, mutta on varmasti sen arvoinen.

 
Kuumaisemat ja Blue Lagoon Reykjavikin lähellä

Kun lähtee liikkeelle Keflavikin (Reykjavikin) lentokentältä niin tekee heti mieli pysähtyä jatkuvasti. On aivan sellainen fiilis kuin olisi tullut kuuhun. Tekee mieli lähteä pomppimaan sammaleen peittämille laavakentille ja etsiä laskeutumismoduuli jostain lähistöltä. Kovin pitkää matkaa ei tarvitse ajaa kun saapuu jo Blue Lagoonille. Tämä on yksi Islannin kuuluisimmista turistikohteista, paikka missä voi uida kuumassa luonnenvedessä. Tuliperäisessä vedessä on lisäksi luonnonmineraaleja jotka ovat  hyväksi iholle. Mud maskeja voikin ostaa kotiinviemisiksi, täällä niitä voi käyttää ilmaiseksi. Tämän parempaa tapaa aloittaa Islannin reissu tuskin juuri on olemassa.
 
Laavakenttää Kuu-ukko Sammalta laavan päällä

Teemu kuumaisemassa

Blue Lagoon kauempaa Blue Lagoon läheltä Rikkipitoista vettä
Kananmunan tuoksu Tänne pitää päästä pulahtamaan Kylpylän päärakennus
   
Vielä yksi kuva.....     Turistit kylpemässä
Reykjavik

Reykjavik on varsin viihtyisän oloinen kaupunki. Se on kaupunki, mutta todelliselta tunnelmaltaan ehkä kuitenkin enemmän suuri kylä. Rakennukset ovat värikkäitä, kadut täynnä kauppoja ja ravintoloita ja ihmiset ystävällisiä. Iltaelämästään Reykjavik on erityisen kuuluisa ja kävimmekin parina iltana tutustumassa kaupungin baarikierroskulttuuriin.
 
Pubi odottaa illan saapumista Kivirakennuksia Taas yksi katu
Kaupungin värikästä ilmettä Turisti-infossa Värikirjoa
Islannin loistavaa tiestöä Hallintorakennuksia Satamassa Veneet kauniissa kesäsäässä
Luoteis-Islanti - Snafaellnes

Reykjavikista suuntasimme kohti Snafaellnesia, missä sijaitsee samanniminen tulivuori. Tämän tulivuoren uumenista Julius Vernen kirjassa alkoi matka maan keskipisteeseen. Valitettavasti nykyään tulivuori on lumen peitossa ja sinne pääseminen vaatisi kiipeilytaitoja lumessa ja jäässä. Emme siis päässeet maan keskipisteeseen, mutta näimme paljon muita mielenkiintoisia paikkoja.
 
Upeita näkymiä Sateenkaari kylän päällä

Koillisrannikolla kaunis vuori

Vesiputous Merileijonat rannalla Jyrkänteet Niemen eteläreunalla
Kylän kirkko Jukka kuukävelyllä Rantajyrkänteet Snaefell - tulivuori
Valaan luita Lokit jyrkänteellä Majakka ja kalliomuodostelma Tulivuoren päällä

Snaefell - tulivuori

Tulivuoren päällä lumikenttien välissä


Länsi-Islanti - Husafell - laavatunnelit ja vesiputous laavakentän välistä


Husafellissa oli eräs suosikeistani Islannin nähtävyyksistä. Laavatunnelit olivat erittäin jännä kokemus. Essolta ostamillamme taskulampuilla suunnistimme toista kilometriä pimeiden tunnelien läpi maan alla. Laavan muodostamat tunnelit olivat kooltaan valtaisia. Lähellä laavakenttiä sijaitsivat myös vesiputoukset missä vettä putoaa laavakentän välistä hyvin leveällä vyöhykkeellä.
 

Teemu aukon vieressä Romahtanut kattto

Laavatunneli

Vesiputous laavakentillä Panorama vesiputouksista Vuori sumun peitossa


Kultainen kierros Reykjavikin lähellä - osa 1 - Geysirit


Islannin yksi odotetuimmista nähtävyyksistä olivat Geysirit. Pitää myös myöntää, että Geysireistä tuli minunkin omat suosikkini. Jotenkin Geysireistä voi aistia luonnon voiman ja kun näkykin on niin upea, niin ei näistä voi olla pitämättä. Strokkur Geysir purkautuu niin usein, että kärsimättömämpikin haluaa nähdä sen purkautuvan useita kertoja. Legendaarinen Geysir sen sijaan purkautuu huomattavasti harvemmin.
 

Faxin vesiputoukset Kuumia lähteitä Little Geysir
Geysir Kuuma lähde Punertavaa maaperää
Upeita värejä Strokkur Geysir Strokkur Geysir Islannin hevosia matkallamme


Kultainen kierros Reykjavikin lähellä - osa 2 - Gullfossin putoukset

Kultaisen kierroksen toinen etappi oli Geysirien jälkeen Gullfossin putoukset, jotka laskevat kahdessa tasossa ja ovat Islannin näyttävin vesiputouskokonaisuus.
 

Aivan putouksen vieressä Lähinäkymä
 
Teemu Gullfossilla Jukka putousten äärellä   Ihmiset antavat skaalaa kuvalle


Kultainen kierros Reykjavikin lähellä - osa 3 - Pingvellierin kansallipuisto

Pingvellierin kansallispuistossa kohtaavat Euroopan ja Amerikan mannerlaatat. Näkymä on vaikuttava kun mannerlaattojen korkeuserot näkyvät maan päällä. Tämä kohde on ainakin UNESCO:n mukaan Islannin merkittävin kohde.


 

 

 

 

Näkymä mannerlaattojen päältä

Mannerlaatat kohtaavat

 

Upeita näkymiä tieltä

Teemu ja mannerlaatat Amerikka (vas.) ja Eurooppa  

Lounais-Islanti - Mustat hiekkarannat ja Skogafossin putoukset

Mustat hiekkarannat olivat eteläisen rannikon mielenkiintoisin nähtävyys. Skogafossin putoukset aarretaruineen ja kotiseutumuseo vieressä olivat myös molemmat vierailun arvoisia.
 

Kävelykierros rannalla Skogafossin putoukset Skogafossin ulkoilmamuseo
Mustat hiekkarannat Museon kulkuneuvoja Veneilyesineistöä Ensimmäiset luistimet


Etelä-Islanti

Yksi vaikuttavimmista näkymistä on Islannin suurin jäätikkö, Vatnajökull. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, tulee suorastaan vaikutelma että jääkausi on tulossa ja jää vyöryy päälle. Valitettavasti vain tilanne on tällä hetkellä päinvastainen eli jäätikkö pienenee. Myös basalttipilaireiden muodostama Svarttifossin putous on todella mielenkiintoinen näky. Sinne pääsee vaeltamalla Vatnajökullin kansallipuiston parkkipaikalta alle tunnissa. Eräs Islannin eksoottisimmista paikoista on myös jäätikön kaakkoisreunassa sijaitseva jäävuorilaguuni. Laguunissa on jäätiköistä irroneita jäävuoria jotka matkaavat merelle. Täällä on kuvattu myös James Bond elokuva.
 

Jukka Svarttifossilla

Vatnajökull

Svarttifoss panorama Svarttifoss putoukset ylhäältä

Korkeimpia vuoria

Jäätikön paksuutta ihmettelemässä Teemu ja jäätikkö

Mustan hiekan autiomaa

Sumussa yli vuorten Jäävuorilaguuni Jäävuorilaguuni


Koillis-Islanti

Koillis-Islannissa on kompaktilla alueella paljon nähtävää. Idästä tultaessa on ensin kanjonialue missä on useita vesiputouksia. Suurin vesiputouksista on Dettifoss. Se on itse asiassa koko Euroopan suurin vesiputous. Pienen ajomatkan päässä sijaitsee Krafla. Siellä sijaitsevat Islannin aktiivisimmat tulivuoret, joiden on ilmoitettu voivan purkautua koska tahansa. Kävimme yhden tällaisen reunalla. Myös kuumat lähteet missä oli sinisen mustaa vettä, ihastuttivat. Maanpäällä oli myös kiuasmaisia kivikasoja jotka höyrysivät kuin suomalainen sauna ikään. Olisikin paljon loogisempaa jos sauna olisi keksitty täällä, eikä metsäisessä Suomessa.
 

Teemu putouksen äärellä Putous kauempaa

Dettifossin putous

Höyryävä kivikasa Kanjoni

Kraflan tulivuorikraateri

   
  Merkillisen värisiä kuumia lähteitä Jukka saunan vieressä  

Pohjois-Islanti

Godafossin putoukset ja Akyreyrin kaupunki olivatkin viimeiset nähtävyydet Islannin kierroksellamme. Sinällään upeat putoukset kärsivät hieman inflaatiota kun olimme jo nähneet niin monet putoukset sitä ennen. Ilmakin oli huono, vastoin kuin aiempina päivinä.
 

 
Akyreyri Kirkko  
 

Godafossin putoukset

Godafoss lähempää Islantilaisia sinivuokkoja